Field day 2023

04/23/2024
Article image

Στις 11 Μαΐου η Fytoanimal services (F.A.S.) διοργάνωσε για 9η συνεχόμενη χρονιά το καθιερωμένο πλέον “Field day” σιτηρών, στον πειραματικό αγρό της, στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρίσταντο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την εμπορία γεωργικών προϊόντων. Ανάμεσά τους υπήρχαν γεωπόνοι, εμπόροι γεωργικών εφοδίων από όλη την Ελλάδα, εμπόροι σιτηρών, καθώς και εκπρόσωποι αλευροβιομηχανιών. Επιπλέον, υπήρχε και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, που είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί – συνεργάτες της εταιρείας στον τομέα της σποροπαραγωγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Κου Μιχαήλ Βασίλη, CEO της εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μιχαήλ, αναφέρθηκε στο πώς η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στον τομέα των εφοδίων πριν από 24 χρόνια. Επίσης, τόνισε την αφοσίωση της εταιρείας στην παραγωγή σπόρων, αναπτύσσοντας νέες ποικιλίες που είναι καινοτόμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς.

Άξιο αναφοράς σε αυτή την αναδρομή είναι τα επιτεύγματα της εταιρείας σε αυτά τα χρόνια όπως :

  • 9000 m2 οριζόντιες αποθήκες

  • Εγκαταστάσεις σιλο χωρητικότητας 3.500 τόνων

  • 5 μονάδες καθαρισμού σπόρων

  • Υψηλή αναγνώριση στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

  • Υποστήριξη από υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό

  • Συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη γενετικού υλικού

  • Συνέργειες με εταιρείες εξωτερικού και ινστιτούτα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια της πορείας της, η FAS κατάφερε να αναπτύξει έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των πρώτων υλών της από τον αγροτικό τομέα έως την τελική παραγωγή, παρέχοντας ένα τελικό προϊόν που αντικατοπτρίζει τη σκληρή εργασία και την αφοσίωση των εργαζομένων της. Τέλος, ο κ. Μιχαήλ υπογράμμισε τη σημασία της ένωσης της έρευνας με την παραγωγή και τον ρόλο που διαδραματίζει η εταιρεία δίπλα στους αγρότες και τη βιομηχανία.

Στη συνέχεια, ανέλαβε τον λόγο ο επικεφαλής του γενετικού προγράμματος της εταιρίας, ο Dr. Vincenzo Natoli. Ο Dr. Natoli αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους του ερευνητικού προγράμματος και στη διαδικασία των διασταυρώσεων, καθώς και των αξιολογήσεων του γενετικού υλικού που προκύπτει από αυτές. Η έρευνα αυτή στοχεύει στην εκπλήρωση των στόχων όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής, με σκοπό τη δημιουργία ποικιλιών που θα έχουν υψηλή απόδοση και θα διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά. Μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργούν τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό της F.A.S. ο Dr Natoli και η ομάδα γενετιστών του, παρουσιάστηκε στον πειραματικό αγρό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προϊόν της ενδελεχούς αυτής δουλειάς πλέον είναι άμεσα διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά μιας και αρκετές απο τις νέες ποικιλίες της FAS έχουν γραφτεί ήδη υπό στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων (PYRROS, PELOPAS, FELIX, KIKEON, NISSOS) και άλλες είναι υπό εγγραφή. Οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν από τα υβρίδια σιτηρών που προέκυψαν από το γενετικό πρόγραμμα και είχαν την πρώτη ευκαιρία να τα δουν. Ο υβριδισμός των σκληρών και μαλακών σιτηρών υπόσχεται σημαντικά οφέλη, καθώς θα επιτρέψει την επίτευξη τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών αποτελεσμάτων. Αυτή η εξέλιξη θα αναβαθμίσει την καλλιέργεια του σίτου, επαναφέροντάς το στον χώρο των δυναμικών καλλιεργειών.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ποικιλία κριθαριού χωρίς άγανο HARPPON η οποία είναι ιδανική για χορτοδεσια και για μείγματα. Βρίσκεται στο 2ο έτος εγγραφής της στον Εθνικό κατάλογο.

Πέρα από τις νέες ποικιλίες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αγρό και να δουν απευθείας τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται από την εταιρία, υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν αυτές τις ποικιλίες και να αξιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ τους.

QUADRATO, ποικιλία υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, με καλή προσαρμοστικότητα σε όλες τις περιοχές.

PYRROS, πολύ πρώιμη ποικιλία με εξαιτερική αντοχή στην ξηρασία και εντυπωσιακά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

PELOPAS, πολύ παραγωγική ποικιλία με μαύρο άγανο, υψηλή προσαρμοστικότητα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και μεγάλη αντοχή σε μυκητες.

VENDETTA, ποικιλία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόμενο “stay green“ δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης μέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίμανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ με θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσμα τις μεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

GATTUSO,πολύ πρώιμη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων με απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιμα εδάφη

PIETRAFITTA, η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερμικές περιοχές και εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα μέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.

CANΝAVARO, ποικιλία με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.

DANAOS, πρώιμη ποικιλία με μεγάλη αντοχή σε καταστάσεις stress.

TORREBIANCA, ποικιλία με εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιμα εδάφη αλλά και σε λοφοειδή όπου επικρατούν άνεμοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση.

ALEMANO, ποικιλία με άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική με εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά με ήπιο κλίμα.

SPARTACO, ποικιλία μικρού βιολογικού κύκλου, με υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόμενο “stay green “, η διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας ενεργή (πράσινη) μέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίμανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ με θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσμα τις μεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

DORATO, μεσοπρώιμη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική με ευρεία προσαρμοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιμάτων.

ADONE, μεσοόψιμη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, με υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Πέραν των σκληρών σιτηρών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και τις γραμμές έρευνας που έχει η εταιρεία στα

Μαλακά σιτάρια σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες AFRODITE, STENDAL, ΓΚΟΓΚΑΣ-2, YECORE-E, ΔΩΔΩΝΗ,

Κριθάρια μαζί με τις : FELIX (Νέα ποικιλία πολύ παραγωγική και ιδανική για ζυθοποιία), ΚΙΚΕΟΝ (Νεα ποικιλία δίστοιχη και πολύ πρώιμη με εξαιρετική απόδοση) AQUIRONE, MARTINO, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ

Τριτικάλε μαζί με τις: NISSOS (Νέα ποικιλία πολύ πρώιμη με πολύ μακρύ στάχυ και υψηλή παραγωγηκότητα), CATRIA, QUIRINALE

Βρώμης μαζί με τις: ΠΑΛΛΗΝΗ και PREVISION

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε είναι η σημαντική συνεισφορά που είχε το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας στην επίτευξη μιας εξαιρετικής παρουσίασης. Ολόκληρη η ομάδα αναλάμβανε να εξηγήσει λεπτομερώς τις λειτουργίες και να απαντήσει σε ενδεχόμενες απορίες των παρευρισκομένων. Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποιούσε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Μετά από μια εκτεταμένη και ικανοποιητική περιήγηση, οι επισκέπτες αποχώρησαν με ένα ικανοποιημένο αίσθημα, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να επιστρέψουν το επόμενο έτος.